Dla winiarzy, którzy wybrali opakowanie BIB®, kluczową kwestią jest uniknięcie pęcznienia worka, przedwczesnego utleniania wina lub wycieków (pękanie przez zginanie). W niedawnym arkuszu poświęconym tego typu opakowaniom InterLoire przypomniał, że wino w BIB® można uznać za dopuszczalne przez okres do 9 miesięcy, a nawet roku. Ten orientacyjny czas trwania wina zależy w szczególności od właściwości wina i jego odporności na utlenianie. W przypadku BIB® idealny profil wina powinien być czerwony, raczej kwaśny, z wysokim poziomem alkoholu, niskim stężeniem rozpuszczonego tlenu i niskim połączonym poziomem SO2. Poza tymi nieodłącznymi cechami wina, pierwszorzędne znaczenie ma zarządzanie łańcuchem pakowania.
Przewodnik dobrych praktyk BIB Performance (opublikowany w 2007 r.) Zalecał „ciągłe monitorowanie warunków beztlenowych, higienicznych i konserwacyjnych” . Zarządzanie O2 jest niezbędne, ponieważ „jeden miligram rozpuszczonego tlenu na litr wpływa na okres przydatności do spożycia wynoszący jeden miesiąc”, zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez INRA z 2004 roku. „kieszenie są bardziej przepuszczalne dla powietrza niż szkło. Kontrola rozpuszczonego O2 musi oznaczać cały etap winifikacji, obróbkę wina przed umieszczeniem i przeniesieniem. „Organizacja międzybranżowa Loire zaleca zobojętnianie używanych zbiorników i obwodów przesyłowych, nie zapominając o zapewnieniu szczelności uszczelnień (drzwi, rury, pompa itp.). Perfomance BIB dodaje, że sterylna filtracja win zawierających resztkowe cukry jest niezbędna.
Zawartość dwutlenku węgla (CO2) nie może przekraczać 800 mg / l, aby uniknąć zjawiska pęcznienia worka lub przedwczesnego utleniania w przypadku wzrostu temperatury. Przypomina, że ilość O2 zawartego w stożku powietrza worka ze skóry można zmierzyć za pomocą protokołu miernika Cone. Informacje te pozwalają na precyzyjne dostrojenie ustawień linii pakującej w celu ograniczenia zjawisk utleniania. Jeszcze przed zapakowaniem BIB zwrócił uwagę na znaczenie doboru odpowiednich materiałów eksploatacyjnych, aby zapobiec pękaniu wskutek zginania. Dlatego papier wewnątrz pudełka nie może być ścierny i należy wybrać karton, którego wewnętrzna objętość jest równa objętości drugiego plus 0,5 litra. Po kondycjonowaniu przechowywanie powinno być jak najmniejsze,
Vitop, 3-litrowy BIB = 4 butelki